Λήψη χοριακών λαχνών (Chorionic Villus Sampling)
Λήψη χοριακών λαχνών (Chorionic Villus Sampling)
Η λήψη χοριακών λαχνών ή αλλιώς λήψη ή βιοψία τροφοβλάστης και διεθνώς CVS ( Chorionic Villus Sampling) είναι επεμβατική μέθοδος για την προγεννητική δίαγνωση νόσων του εμβρύου.
Η εξέταση εκτελείται μεταξύ 11-14ης εβδομάδας κυήσεως και συνίσταται στη λήψη χοριακών λαχνών του πλακούντα στην περιοχή προσφυσής του στο τοίχωμα της μήτρας.Οι χοριακές λάχνες είναι προσεκβολές του πλακούντα και περιέχουν κύτταρα του εμβρύου DNA δηλαδή από το γονιμοποιημένο ωάριο. Η μέθοδος είναι σχετικά νέα και εφαρμόστηκε μετά την εισαγωγή του υπερηχογράφου στη Μαιευτική μετά το 1980.Η πρώτη διακολπική λήψη χοριακών λαχνών έγινε σε Νοσοκομείο του Λονδίνου υπό υπερηχογραφικό έλεγχο το 1982, ενώ η διακοιλιακή λήψη εφαρμόστηκε μετά το 1984. Παλαιότερες προσπάθειες έγιναν από τον γενετιστή Γιαν Μόρ το 1968, και τον Ηahnemann. Σήμερα προτιμάται η διακοιλιακή λήψη ως μέθοδος με λιγότερες επιπλοκές.
Διαγνωστική αξία – ενδείξεις
Η λήψη χοριακών λαχνών αποτελεί μέθοδο ρουτίνας στην προγεννητική διάγνωση, αλλά συνιστάται σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες από το ιστορικό ή παρόντα υπερηχογραφικά ευρήματα εμβρύου όπως αυξημένη αυχενική διαφάνεια εμβρύου. Θέτει διάγνωση για παραπάνω από 500 γενετικά σύνδρομα – χρωμοσωμιακές ανωμαλίες , συγγενείς μεταβολικές παθήσεις και νόσους που σχετίζονται με βλάβη γονιδιακή όπως κληρονομούμενη μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία, η κυστική ίνωση.
Διακοιλιακή λήψη
Η έγκυος είναι ξαπλωμένη σε κανονική ύπτια θέση. Απολυμαίνεται το δέρμα της υπερηβικής χώρας με αντισηπτικό. Κατόπιν εισάγεται βελόνα 17-18 G υπό υπερηχογραφικό έλεγχο στο εσωτερικό της πρόσφυσης του πλακούντα εντός της μήτρας. Μετά γίνεται αναρρόφηση της χοριακής λάχνης όπου υπάρχουν κύτταρα του εμβρύου. Τα κύτταρα αυτά στέλνονται σε εργαστήριο Γενετικής όπου αναλύονται με την μέθοδο του συμβατικού ή του Μοριακού καρυοτύπου. Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι περίπου ίδιος με τον κίνδυνο της αμνιοπαρακέντησης ( 1% περίπου). Η εξέταση μπορεί να δώσει σπάνια ψευδώς θετικά αποτελέσματα δηλαδή να δώσει παθολογική εικόνα για ένα υγιές έμβρυο λόγω του φαινομένου του Μωσαικισμού. Μωσαικισμός καλείται η κατάσταση, όπου συνυπάρχουν μια φυσιολογική και μία παθολογική σειρά κυττάρων στον ίδιο οργανισμό. Το όφελος της λήψης χοριακής λάχνης έιναι ή πρώιμη προγεννητική διάγνωση.
Πηγές
- Πανεπιστήνιο HARVARD
- Μαιευτική Κλινική πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Cleveland
WEBMD.com
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιατρείο μας για ραντεβού ή για οποιαδήποτε γυναικολογική συμβουλή!